MEDIATOR ARBEIDSCONFLICT

Wat doet een mediator arbeidsconflict?

Bij arbeidsmediation begeleidt een onafhankelijke partij het proces van een arbeidsconflict op de werkvloer. Voor een mediator arbeidsconflict is het doel om beide partijen samen een oplossing te laten vinden voor het (dreigende) arbeidsconflict. De bemiddelaar vervult de rol van neutrale en onafhankelijke gespreksbegeleider. Heeft u te maken met een conflict op het werk en bent u op zoek naar een professionele mediator? Madzy Maljaars is MFN-registermediator en richt zich op arbeidsmediation en klacht/conflict bemiddeling binnen arbeidsrelaties. Wilt u meer informatie over arbeidsmediation? Neem dan vrijblijvend contact op met Maljaars Mediation.

  • Ervaart u een meningsverschil of arbeidsconflict?
  • Wilt u een bestendige maatwerk oplossing?
  • Wilt u de oplossing in eigen hand houden?

Dan is mediation iets voor u.

 

Neem contact op

Madzy Maljaars werkt als MFN-register mediator in Rotterdam en omliggende plaatsen. Madzy is werkzaam als interne mediator in Rotterdam bij het Erasmus Medisch Centrum. Haar praktijk is gericht op arbeidsmediation, samenwerkingskwesties, groepsbegeleiding en conflict coaching.

Madzy is sterk in het bemiddelen bij arbeidsconflicten in het bedrijfsleven. Daarnaast zet zij haar expertise als mediator ook regelmatig in voor conflicten in de zorg en bij het begeleiden van verschillende teams.

Madzy haar doel is om partijen te helpen een effectieve en bestendige oplossing te vinden voor een conflict. Zodat u weer verder kunt.

Heeft u een vraag? Of wilt u graag eens vrijblijvend telefonisch kennismaken?

 

Neem contact op

Hoe werkt arbeidsmediation?

Een arbeidsmediation traject bestaat vaak uit één of meerdere gesprekken waarin bijvoorbeeld een werknemer en werkgever samen met hulp van de mediator een oplossing van de kwestie willen vinden. Welk probleem is in de basis de oorzaak van het arbeidsconflict? Wat moet worden aangepakt om tot een werkbare situatie te komen? Alle gesprekken worden begeleid door de mediator. Een mediation traject werpt vaak nieuw licht op de kwestie. Voorwaarde voor een arbeidsmediation traject is dat alle partijen de intentie hebben om er met elkaar uit te komen. Dat partijen aan de start van de mediation niet kunnen geloven dat ze tot een oplossing kunnen komen is gebruikelijk en in principe geen reden de mediation niet te starten.

Voor- en nadelen van een mediator arbeidsconflict?

Mediation kan de oplossing zijn van een arbeidsconflict, doordat er door een onafhankelijke partij wordt begeleid bij het gezamenlijk zoeken naar een oplossing voor het conflict. Aan dit proces hangen natuurlijk een aantal voor- en nadelen, deze heb ik voor u overzichtelijk op een rij gezet:

Voordelen:

  • U heeft zelf invloed op de oplossing van het arbeidsconflict.
  • De kans dat het conflict uitloopt tot ontslag is kleiner bij mediation.
  • De kosten van mediation zijn lager dan juridische kosten.
  • De oplossing wordt door beide partijen gezamenlijk gevonden
  • Arbeidsmediation verloopt informeel

Nadelen:

  • Het proces van mediation kan langer duren dan een rechtszaak.
  • Een eindbeslissing kan niet worden afgedwongen door een mediator.
  • Mediation bij een arbeidsconflict vereist een actieve en serieuze bijdrage van beide partijen.

Wie betaalt de mediator bij een arbeidsconflict?

Meestal worden de kosten van de mediator vergoed door beide partijen die betrokken zijn bij het conflict. In de situatie van een arbeidsconflict tussen werknemer en werkgever ligt dit anders. Meestal worden de kosten voor een mediator vergoed door de werkgever omdat de financiële positie van de werkgever vaak sterker is. In sommige gevallen wordt ervoor gekozen dat de werknemer ook een deel van de kosten mee betaalt, bijvoorbeeld 15%. Als het gaat om een zakelijk conflict tussen bijvoorbeeld twee zakenpartners dan worden de kosten normaal gesproken wel door beide partijen gedeeld.

Wat als een werkgever of werknemer de mediation weigert?

Als één van de betrokken partijen bij het arbeidsconflict de mediation weigert, is de mediation geen optie. Bij mediation is het namelijk belangrijk dat beide partijen vrijwillig meewerken aan de mediation. Als dit niet het geval is dan is de volgende stap meestal een juridische procedure. Hierbij zal de rechter tijdens de rechtszitting wel gaan vragen of er een mediator is overwogen en/of geweigerd is door één van de partijen.

Is een mediator bij een arbeidsconflict verplicht?

Vaak komt het voorstel van mediation vanuit de werkgever, in dat geval is een medewerker niet verplicht om hieraan mee te werken. Let er wel op dat het weigeren van arbeidsmediation negatieve gevolgen kan hebben voor een werknemer. Als het voorstel vanuit de werknemer komt om te starten met arbeidsmediation en de werkgever weigert dit verzoek, kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor hem. Als er uiteindelijk een rechter aan het conflict te pas moet komen, zal hij nadrukkelijk adviseren om arbeidsmediation te proberen. Een weigering is dus meestal voor beide partijen onverstandig.

Wat als de arbeidsmediation niet slaagt?

Als er na het mediationproces geen afspraken zijn gemaakt of gezamenlijk een overeenkomst tot stand is gekomen, dan is het misschien toch beter om uit elkaar te gaan. Als dit de enige oplossing is dan kan de mediator hierbij meekijken hoe dit het beste georganiseerd kan worden. In dat geval zorgt de mediator arbeidsconflict er vaak voor dat beide partijen tevreden uit elkaar kunnen gaan.

Arbeidsmediation in combinatie met coaching

Maljaars Mediation is actief als mediator in het bedrijfsleven en bij (semi) overheden bij arbeidsconflicten in Rotterdam en omstreken. Daarnaast is zij ook actief als preventieve coach. Meer over de mogelijkheden van Maljaars Mediation leest u op de pagina onder ‘Coaching‘ en ‘Workshops’.

 

Coaching  Trainingen

Een conflict op werk? Werk samen aan een oplossing!

Een conflict op werk kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan langdurig ziekteverzuim, negatieve werksfeer en een lagere productiviteit. Schakel een arbeidsmediator in bij een conflict op het werk en bespaar zo tijd, kosten en energie. Neem contact op voor meer informatie of plan een afspraak in voor een kennismakingsgesprek..

 

Contact

Hulp nodig bij een conflict?

Heeft u een vraag? Of wilt u graag eens vrijblijvend telefonisch kennismaken? Vul dan het onderstaande formulier in of bel: (06) 41 43 55 55