Deel ll – Vrijwillige deelname mediation?
Is deelname aan mediation vrijwillig?
Stel de Arbo-arts adviseert mediation. In hoeverre kan je dan nog spreken van een vrijwillige deelname van de betrokken werknemer aan mediation?
Een van de voorwaarden van mediation is dat de deelname vrijwillig is. In arbeidssituaties wekt de frase ‘vrijwillige deelname’ in sommige gevallen een lastige start op. Een werknemer voelt zich min of meer gedwongen deel te nemen door het advies van de bedrijfsarts en kan op de vraag van de mediator of deelname zijn eigen wens is geen volmondig ‘ja’ antwoorden. Vrijwillige deelname is in sommige situaties wat ongelukkig geformuleerd. Ik gebruik de in dit stukje beschreven aanpak bij een telefonische kennismaking om te bekijken hoe een werknemer tegenover mediation staat.
Uitgangspunt is voor mij hierbij dat mediation laagdrempelig zou moeten zijn. Immers, betrokkenen in een heftige situatie zien al tijden geen oplossing. Zij achten de kans dat binnen een paar gesprekken er wel een oplossing komt nihil. Deze negatieve kijk op de situatie is begrijpelijk en het is logisch dat dit het beeld vertroebelt.
In mediation zal juist gewerkt gaan worden aan een meer open houding aangaande de situatie. Eenmaal aan tafel met een onafhankelijke en neutrale en getrainde derde is de kans dat er een ander gesprek plaatsvindt reëel. Dit met bijkomende nieuwe uitgangspunten en mogelijkheden. Met dit in het achterhoofd stel ik de aarzelende werknemer de volgende vragen.
- Heeft u de wens een oplossing voor de situatie te vinden?
- Bent u bereid energie te steken in een gezamenlijk gesprek?
Als een werknemer de beantwoording van bovenstaande vragen lastig vindt kan het gesprek vervolgd kunnen worden met de volgende vragen:
- Wat is denkt u de volgende stap als er geen mediation plaatsvindt?
- Wat zou een gezamenlijk gesprek u kunnen opleveren?
- Als het tot niets leidt wat heeft het u dan gekost?
De motivatie van de (door een arbeidsconflict zieke) werknemer zit regelmatig in andere overwegingen dan de wens met werkgever aan tafel te schuiven.
Twijfels over de mogelijkheden van een positieve uitkomst leven ook regelmatig aan de kant van de werkgever. Toch is over het algemeen de werkgever snel bereid deel te nemen aan mediation. Een van de redenen is hiervoor dat een werkgever vaak meer kennis heeft van de andere opties.
Ook een werknemer die wordt bijgestaan door een jurist/advocaat heeft vaak een reëel beeld van zijn juridische mogelijkheden. De ervaring leert dat mediation dan in ieder geval wordt aangegrepen als een kans nog tot gezamenlijke oplossingen te komen.
Zit u in een lastige situatie en bent u opzoek naar een mediator? Dan help ik u graag verder. Het enige wat u moet doen is het contact formulier invullen en dan neem ik contact met u op.