De vaststellingsovereenkomst en het ingaan van de bedenktermijn:
Per 1 juli 2015 heeft de werknemer vanaf de datum waarop de overeenkomst ‘tot stand is gekomen’ de mogelijkheid om binnen 14 dagen zonder opgaaf van redenen alsnog op de vaststellingsovereenkomst terug te komen. De vaststellingsovereenkomst moet daarbij schriftelijk zijn aangegaan volgens de wet.
Het afgelopen jaar zijn er procedures gevoerd over de vraag wanneer een overeenkomst schriftelijk is aangegaan. Is een e-mail waarin ondubbelzinnig akkoord wordt gegaan met de beëindiging van het arbeidscontract en de voorwaarden voldoende voor het starten van de 14 dagen bedenktijd? Of dient de overeenkomst ondertekend te zijn?
Momenteel zijn er in ieder geval twee verschillende uitspraken. De kantonrechter te Rotterdam oordeelde dat de bedenktermijn gaat lopen na daadwerkelijke ondertekening. De kantonrechter te Leiden oordeelde echter dat de bedenktermijn gaat lopen vanaf de datum waarop per e-mail was vastgesteld dat overeenstemming was bereikt en duidelijk was voor de werknemer welke consequenties het ontslag zou hebben.
Het is voor zowel de werkgever als de werknemer in het kader van de rechtszekerheid raadzaam om, gelet op de onzekerheid van de start van de 14 dagen termijn, de vaststellingsovereenkomst zo snel mogelijk na de overeenstemming te ondertekenen. Dit om discussie over de start van de 14 dagen termijn te voorkomen. Bovendien geven deze uitspraken aan hoe lastig het is vooraf een uitspraak te voorspellen.
Bent u opzoek naar een mediator dan help ik u graag verder. Vul het contactformulier in en dan neem ik geheel vrijblijvend contact met u op.